agonia
english

v3
 

Agonia.Net | Policy | Mission Contact | Participate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Article Communities Contest Essay Multimedia Personals Poetry Press Prose _QUOTE Screenplay Special

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texts by the same author


Translations of this text
0

 Members comments


print e-mail
Views: 1951 .



Cat timp iti ia sa traversezi capitala – test de inteligenta pentru avansati
prose [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
by [pavia ]

2010-09-19  | [This text should be read in romana]    | 



Având în vedere că orice mijloc de transport modern ai folosi, nu poți parcurge 100 de km în mai puțin de 3 ore și știind că Bucureștiul măsoară aproximativ 22 de km în diametru, de cât timp ai nevoie pentru a-l străbate cu un trailer?
a.1 oră
b.5 ore
c.1 zi
d.3 zile
e.1 săptămână

Rezolvare:
Chiar dacă prima parte a enunțului pare neverosimilă pentru începutul secolului XXI, trebuie să acceptăm totuși că este adevărată. Dacă în altă țară, indiferent că alegi trenul sau automobilul, faci lejer 100 km/h (până la 400 în cazul trenului de mare viteză), în România reușești performanța de 40 km/h în medie.
Orice mașină ai avea, că e BMW sau Logan, tot în craterele din asfalt ajungi și tot la stopurile din jumătate în jumătate de oră de pe șoselele „europene” trebuie să oprești.
Cu trenul e și mai interesant. Cel mai rapid parcurge oficial 600 km în 10 ore. Care în realitate se prelungesc lejer la 13. Întârzierile mai mici de 1 oră sunt de neconceput.
Ce se întâmplă acum, dacă în mijlocul capitalei (nu pe autostradă) își face apariția nici mai mult nici mai puțin decât un trailer, și nu unul oarecare, ci un gigant de 60 m lungime și peste 10 înălțime?
Cum a ajuns el în centrul Bucureștiului nu este momentul să investigăm, problema e însă cum și în cât timp va ieși, pentru că, din cauza gabaritului depășit, pe sub pasaje nu încape, iar podurile se pare că sunt prea șubrede pentru a-l susține.

Ziua 1 – se ignoră ceea ce este evident și se încearcă totuși forțarea unui pod de cale ferată, dar fără succes. Trailerul nu încape. Ba mai mult, blochează traficul și rupe cablurile TV și de electricitate.

Ziua 2 – sunt chemate câteva echipaje de poliție pentru devierea circulației pe rute ocolitoare. Edilii orașului sunt convocați într-o ședință de urgență. Se ajunge la concluzia că trailerul nu poate rămâne la infinit în gura podului, astfel încât se ia decizia să intre pe străzile din nordul Bucureștiului, doar-doar o nimeri vreo ieșire.

Ziua 3 – ieșirea nu este găsită, în schimb peisajul devine dezolant, se înmulțesc atât cablurile rupte, cât și pomii căzuți la pământ. Cetățenii sunt complet debusolați.

Ziua 4 – este convocată o nouă ședință, de data aceasta extinsă (întâmplător, unul din membrii consiliului local sărbătorindu-și ziua de naștere). Cu această ocazie sunt invitați și reprezentanții firmelor care se ocupă de reabilitarea străzilor, ai firmelor de salubrizare, Administrației Străzilor, societăților Apa Nova, RADET, RATB, Electrica și Poliției Rutiere. După desfacerea șampaniei, se dispune intervenția imediată pentru soluționarea impasului. Astfel vor fi formate patru echipe, care vor merge în fața, în spatele precum și în lateralele trailerului, pentru a preveni orice accident și a permite circulația în condiții normale. A cincea echipă va îndepărta toate cablurile care incomodează înaintarea. A șasea(formată dintr-un singur muncitor aproape de pensionare) le va monta la loc, imediat după trecerea acestuia. Iar a șaptea (cea mai numeroasă – minim șase muncitori) va menține permanent comunicarea cu forurile superioare.

Ziua 5 – convoiul înaintează câțiva kilometri. Dar lucrurile se complică pe arterele cu trafic RATB și în zonele cu instituții publice. O pasarelă întreagă trebuie ridicată. Este cerută prin stație suplimentarea numărului de echipe la opt.

Ziua 6 – cererea se aprobă, convoiul mai înaintează câțiva kilometri. Cu această ocazie, trailerul trece și peste stația de metrou, testându-se astfel rezistența acesteia la presiune. Experimentul este o reușită, în mod cu totul și cu totul uimitor, stația rezistă eroic la cele peste 700 de tone. Autoritățile se felicită reciproc.

Ziua 7 – după punerea la încercare a unui bulevard cu asfaltul abia turnat, test eșuat de această dată, trailerul părăsește în cele din urmă capitala. Până la destinație mai are de traversat câteva orașe. Pe viitor, propunem să se încerce și calea aerului.

PROBLEMÃ PROPUSÃ SPRE REZOLVARE:
Dacă Parisul poate fi traversat în 15 minute și Bucureștiul doar într-o săptămână, calculează diametrul Parisului.

.  | index








 
shim Home of Literature, Poetry and Culture. Write and enjoy articles, essays, prose, classic poetry and contests. shim
shim
poezii  Search  Agonia.Net  

Reproduction of any materials without our permission is strictly prohibited.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Privacy and publication policy

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!